Educatief speelgoed

Onder educatief speelgoed verstaan we speelgoed dat speciaal is ontworpen om de ontwikkeling van een kind te stimuleren. Per leeftijdscategorie zijn er verschillende soorten speelgoed die overeenkomen met de ontwikkelingsfase van het kind. 

Welke vaardigheden kan ik mijn kind leren met educatief speelgoed?

Een baby ontwikkelt al snel zijn motorische vaardigheden. Door middel van educatief speelgoed kan de baby zijn hele lichaam gebruiken of juist oefenen met zijn oog-handcoördinatie. Naast de motorische vaardigheden ontwikkelen ook de cognitieve vaardigheden zich al in een vroeg stadium. Door je kind met denkspeelgoed te laten spelen, zal hij worden uitgedaagd om zo zijn cognitieve vaardigheden te stimuleren. Ook hebben kinderen vaak al een grote fantasie. Dankzij dit creatieve denkvermogen zullen ze probleemoplossend gaan nadenken om zo hun eigen obstakels op te lossen. Om de taalvaardigheden van een kind te ontwikkelen is de omgeving een belangrijke factor. Al van jongs af aan pikt hij hier al het een en ander van mee. Het voorlezen of laten luisteren van bepaalde geluiden zal deze vaardigheid nog meer stimuleren. 

Verschillende soorten educatief speelgoed

  • Bouwspeelgoed: Bij het gebruik van bouwspeelgoed gaan kinderen vaak nadenken hoe ze iets kunnen maken of bouwen. Het plannen en nadenken over wat ze gaan bouwen verbetert hun ruimtelijke inzicht en creatieve ontwikkeling. Er zijn vele varianten van dit soort speelgoed. Voor de allerkleinsten zijn er houten blokken en voor de iets oudere kinderen de K'nex of Lego sets.
  • Fantasiespeelgoed: Ook is er speelgoed waarbij kinderen zelf hun fantasie los kunnen laten. Ze leren veel van de eigen omgeving en vormen zo hun kijk op de wereld. Tijdens het spelen met poppen of auto's creëren ze hun eigen verhalen en dialogen door hun omgeving te imiteren. 
  • Denkspeelgoed: Denkspeelgoed bestaat uit puzzels of andere strategische spellen waarbij moet worden nagedacht over iedere volgende stap. Zo leren kinderen fouten maken en deze fouten later weer verbeteren. 
  • Rekenspeelgoed: Met rekenspeelgoed leren kinderen het optellen en aftrekken van cijfers. Met behulp van een kralenrek zien kinderen wat ze aan het rekenen zijn en helpt ze dit zo hun rekenvaardigheden te stimuleren.

Extra tips voor educatief speelgoed & games

Hier vindt u enkele tips voor het vinden van leuk educatief speelgoed via internet.

Contactformulier

Categorieën

De laaste blogs
toys4kiddy.nl.nl 2017 2024 | Sitemap Meer speelgoed & shopping | Disclaimer | Privacybeleid | Algemene voorwaarden |